Nytt filsystem i Fedora 16

Enligt ett förslag till Fedora 16 ska Btrfs vara standardfilsystemet för nya installationer. Förslaget har godkänts av Fedoras utvecklingskommité, som kallas Fedora Engineering Steering Committee. Enligt uppgift ska bytet från nuvarande standardfilsystemet Ext4 till Btrfs vara ”ett enkelt byte”, vilket innebär att användarna inte kommer att påtvingas Btrfs funktioner.

Filsystemet Btrfs främsta fördelar är stödet för funktioner som inte finns i andra filsystem, så som checksummor och ögonblicksbilder (snapshot). Det förstnämnda ger användare en bättre dataintegritet medan så kallade snapshots tillåter användaren att ta en ögonblicksbild av systemet innan potentiellt skadliga uppgifter körs, så som en systemuppdatering. Går något fel är det möjligt att göra en rollback till positionen där ögonblicksbilden tog. Dessutom ska Btrfs be bättre volymhantering och RAID-stöd.

Fedora 16 är planerad till slutet av oktober eller början av november. Utvecklingen och testningen görs med Btrfs som standardfilsystem. Skulle något problem uppstå under testningen kommer bytet av filsystem skutas upp till Fedora 17.

Om Fedora 16 får Btrfs som standardfilsystem blir det mest troligtvis den första distributionen som använder filsystemet i stor skala. Btrfs stöds sedan en tid i bland annat Ubuntu som ett experimentellt filsystem. Det finns trots allt ingen stabil version av Btrfs i skrivande stund.

Ett byte till Btrfs kan också medföra ett byte till Grub 2 i Fedora 16, då Grub-föregångaren Legacy saknar stöd för Btrfs. Vid uppgradering från Fedora 15 till 16 kan det bli så att Ext4 behålls som filsystem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s