Postgresql 9.1 nu militärklassad

Relationsdatabasen Postgresql är öppen källkod och en av de mest spridda databaserna.

I version 9.1 som precis släppts är nyheterna flera.

Synkron replikering gör att du kan koppla ihop flera databaser och på så vis få en säker, klustrad lösning. Den synkrona replikeringen gör att du kan vara säker på att ingen data går förlorad även om en av databaserna skulle ryka – inklusive master-databasen.

Magnus Hagander, svensk Postgresql-utvecklare förklarar skillnaden mot asynkron replikering:

– Skillnaden är att varje transaktion är garanterat på slaven innan den bekräftas på mastern. Det ger längre svarstider – men i gengäld ger det garantier, säger Magnus Hagander.

– Med asynkron replikering är risken att du tappar de allra sista transaktionerna (från millisekunder till sekunder beroende på hur hög systemlasten är) om master-servern krashar. Med synkron är du garanterad att datan finns på båda noderna. Priset för det är lägre prestanda, fortsätter han.

I Postgresql 9.1 blir det möjligt att tala om vilket språk som ska användas för att sortera enskilda kolumner. Tidigare var det en inställning du var tvungen att göra på hela databasen. Nu kan du alltså välja att sortera en kolumn på svenska, en annan på tyska och så vidare.

”ologgade tabeller” är en ny tabellform för temporära tabeller. Data i ologgade tabeller försvinner vid omstart eller en krash. Användandet av ologgade tabeller snabbar upp prestandan då skrivningar inte behöver ske på samma sätt som i vanliga tabeller.

Postgresql 9.1 har även blivit klassad för militärt bruk. Obligatorisk åtkomstkontroll (Mandatory Access Control) gör det möjligt att kräva autensiering innan informationen i databasen kan nås.

Postgresql finns för en rad plattformar, exemeplvis Windows, Linux, Bsd, Solaris och Mac OS X.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s