Fedoras storstädning bryter mot Linuxregler

I Fedora 17 kommer utvecklarna städa upp i filsystemet rejält. Problemet är att de då bryter mot filsystemsstandarden fhs.

Om du har tittat i översta katalogen på din Linuxdistribution nån gång så vet du att där finns ett stort antal kataloger.

För många, anser Fedora som beslutat sig för att städa upp i röran.

Alla binära filer kommer flyttas till /usr/bin och alla bibliotek kommer flyttas till /usr/lib och /usr/lib/64.

Poängen med flytten är att göra det enklare för administratören att sätta upp tunna klienter, virtuella klienter eller så kallade containrar där stora bibliotek kan delas och därmed spara både disk och minne.

Fedora skriver i sin blogg att efter flytten kommer där bara att finnas fyra stycken viktiga kataloger som behövs vid en systemstart.

/usr kan delas mellan maskiner, /etc innehåller konfigurationsfiler och ska inte delas, /var innehåller data som ska sparas och ska inte delas och /run innehåller temporär data, kan inte delas men behövs inte heller skrivas till disk utan kan lagras i en minnesarea.

För att inte bryta bakåtkompatibiliteten kommer symlänkar att peka från /usr till de gamla ställena i de fall rpm-paket inte spelar efter de nya reglerna.

Flytten är logisk då det förenklar för administratören men där kan uppstå problem med kompatibiliteten med andra Linuxdistributioner eftersom Fedora då frångår den filsystemsstandard som definieras i fhs (file hierarchy standrad) och i lsb (Linux Standard Base).

Flytten ska vara gjord till Fedora 17 som släpps nästa år.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s