Fedora höjer ribban till 100-terabytes

Ett filsystem på 16 terabyte är stort för många men lägg ihop ett gäng billiga tre-terabytesdiskar i en raid-lösning och du slår snabbt i taket.

Nu är Linuxdistributionen Fedora på väg att höja 16-terabytesgränsen med nära en tiopotens till 100 terabyte.

Det betyder att det kommer bli möjligt för systemadministratörer att använda ext4 även för stora filsystem. Tidigare har systemadministratörer tvingats använda alternativa filsystem för stora filareor, exempelvis filsystemet xfs.

Ext4 är extra viktigt eftersom det är standardfilsystemet i de flesta Linuxdistributioner, däribland Fedora. En av punkterna på Fedora 17s att-göra-lista är däremot att byta ut ext4 mot konkurrerande filsystemet btrfs som standardfilsystem.

Snabbare felkorrigering, större volymer och fler funktioner är anledningar till varför ext4 byts ut. Om utvecklarna av Fedora 17 däremot hinner bli klara med bytet till btrfs är ännu inte klart eftersom projektet fortfarande står och stamplar på 0% utfört enligt projektets webbplats.

Fedora 17 beräknas släppas den 8:e maj om allt går enligt planerna. Historien har däremot visat att släppet brukar skjutas på framtiden en, två veckor på grund av buggar som fortfarande inte fixats.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s