Gnome 3.4 laddar för multitouch

Multitouch-stöd i Linux kunde fram till i år bäst beskrivas som en halvmessyr. De multitouch-lösningar som hitills dykt upp, exempelvis Ubuntus ansträngningar, har varit icke-standardiserade fulhack.

Idag ser det däremot betydligt ljusare ut. Grafikmotorn X.org har fått äkta stöd för multitouch tack vare mjukvarufixen X Input 2.2 och Linuxdistributionen Fedora 17 kommer bli först med den nya tekniken.

Ramverket Qt, som ligger till grund för skrivbordsmiljön KDE, har redan stöd för multitouch och nu är konkurrenten Gnome med sitt ramverk gtk+ på väg att ta steget.

Stöd för äkta multitouch kan komma så tidigt som i nästa större version av Gnome 3.4. Gnome-utvecklaren Carlos Garnacho beskriver arbetet som lovande och tror att stödet för multitouch kan hamna i Gnomes kodträd snart.

Carlos har även laddat upp en video i det fria ogg-formatet som visar hur Gnome nu svarar på multitouch-gester som utvecklare kan använda sig av.

Gnome 3.4 planeras släppas i mars.

Att både Qt och gtk+/Gnome stöder multitouch betyder att banan nu är sopad för utvecklare som vill skriva multitouch-program utan att behöva ta hänsyn till fulhack och provisoriska lösningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s