Så ska grafikmotorbytet gå till i Linux

En av anledningarna till att Linux inte varit en attraktiv plattform för grafiskt intensiva applikationer har varit grafikmotorn X.org.

Fönsterhanteraren X har nära tjugo år på nacken och introducerades 1984 av mit-utvecklaren Robert Scheifler som skrev den för datorn Vaxstation 100.

Sedan den tiden har hårdvaruutvecklingen exploderat men mjukvaran har tyvärr inte hängt med i svängarna. Idag använder vi till exempel X11 som släpptes skarpt i september 1987.

X.org, som används på en mängd unix-baserade system, kan sägas utgöra minsta gemensamma nämnaren för vad all tänkbar hårdvara klarar av men idag finns där inte så många Vaxstation 100 kvar. Grafikmotorn har helt enkelt tjänat ut sitt syfte och behövs bytas ut.

Ersättaren ser ut att bli Wayland som utvecklas av Kristian Høgsberg, först anställd på Red Hat och numera på Intel. Fyra år efter starten förväntas nu offentliggörandet av Wayland 1.0 göras i helgen på Linuxkonferensen Fosdem 2012 av Kristian.

Wayland 1.0 innebär att gränssnitten är satta och att andra berörda utvecklare nu på allvar kan stabilisera sin mjukvara för att fungera på Wayland. Flera ramverk har redan visat att de är kapabla att fungera på Wayland, exempelvis gtk+, qt, efl, Clutter och sdl. Java-program som använder Swing ska också fungera eftersom de använder gtk+-biblioteken på Linux.

De flesta stora Linuxdistributioner har redan Wayland i sina mjukvaruarkiv och går redan nu att testa, däremot lär allehanda problem dyka upp när väl bytet kommer att ske. De applikationer som inte gör renodlade anrop till respektive ramverk, utan gör anrop direkt mot X kommer få problem.

Grafikdrivrutiner är ett annat känsligt område. I dagsläget fungerar bara Wayland med öppna grafikdrivrutiner som de från Intel, AMD och öppna projektet Nouveau. Nvidia har tidigare sagt att de inte är intresserade av att utveckla för Wayland.

Mest troligt är att Fedora blir första Linuxdistribution att byta till Wayland. Bytet kan tidigast göras i Fedora 18 som kommer till hösten, men mer troligt är att bytet sker först nästa år. Ubuntu är en annan Linuxdistribution som uttryckt sitt stöd för Wayland och som vill byta.

Fördelar med Wayland är att grafikmotorn använder nya funktioner som finns i Linuxkärnan som kommer snabba upp grafikbearbetningen. Nackdelar är att Wayland bara kommer fungera på Linuxbaserade operativsystem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s